Χτύπημα στο Κεφάλι
1 Ιουνίου 2017
Ενημέρωση, Χτύπημα - Τραυματισμός - Ατύχημα

 

 

Οι τραυματισμοί στο κεφάλι από πτώση κατά την διάρκεια του παιχνιδιού ή των δραστηριοτήτων στον χώρο του σπιτιού ή σε εξωτερικό περιβάλλον, είναι πολύ συχνοί
στα παιδιά, ιδιαίτερα στα μικρά.

Συνήθως είναι ήπιοι και χωρίς συνέπειες, όμως υπάρχουν και σοβαροί τραυματισμοί όπως π.χ. πέσιμο από σκάλα, πρόσκρουση σε σκληρή επιφάνεια όπως γωνίες επίπλων, πλακάκια, τσιμέντο κλπ

Πως μπορούμε να προλάβουμε το χτύπημα στο κεφάλι

Η πρόληψη αυτών των ατυχημάτων είναι ανάλογη με την πιθανή αιτία και άρα διαφορετική ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

✔   Τα μωρά για παράδειγμα όταν αρχίζουν να γυρνάνε από ανάσκελα, μπρούμυτα, θέλουν προσοχή. Αυτό σημαίνει ότι όταν βρίσκονται στην αλαξιέρα, το κρεβάτι, τον καναπέ ή άλλη ψηλή επιφάνεια, δεν  απομακρυνόμαστε από κοντά τους γιατί ο κίνδυνος να πέσουν είναι μεγάλος. Επίσης, όταν βρίσκονται στο κρεβάτι, το relax ή το κάθισμα του αυτοκινήτου, θα πρέπει πάντα να είναι δεμένα.

✔   Τα βρέφη που αρχίζουν να περπατούν, χάνουν εύκολα την ισορροπία τους.Θα πρέπει λοιπόν να είναι υπό συνεχή επιτήρηση.
Επίσης μπορούμε να προμηθευτούμε από το εμπόριο προστατευτικά για την κάλυψη επικίνδυνων σημείων, όπως γωνίες επίπλων ή πόρτες ασφαλείας για σκάλες κλπ,καθώς και περιορισμός των παιχνιδιών σε προστατευμένο σημείο για να μην σκοντάψουν.

  Τα νήπια, τα εκπαιδεύουμε σωστά και με υπομονή για το πώς θα ανεβαίνουν και θα κατεβαίνουν με ασφάλεια τις σκάλες. Απαγορεύουμε  να παίζουν όρθια πάνω σε καναπέδες, καρέκλες και κρεβάτια. Απομακρύνουμε από παράθυρα ή μπαλκόνια αντικείμενα όπως π.χ.καρέκλες, σκαμπό κλπ που μπορεί να χρησιμοποιηθούν σαν σκαλοπάτι για να ανέβουν.

Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι εκτός από τα ανωτέρω μέτρα προστασίας και ανεξαρτήτου ηλικίας,πάντα κατά τη διάρκεια του  παιχνιδιού,τα παιδιά θα πρέπει να είναι υπό την επίβλεψή μας.

 

Τι πρέπει να κάνουμε όταν το παιδί χτυπήσει στο κεφάλι


Παρόλη την προσπάθεια και την  προσοχή μας, αμφιβάλω αν υπάρχει παιδί που να μην έχει χτυπήσει έστω μια φορά στο κεφάλι. Τις περισσότερες φορές όπως είπαμε χωρίς συνέπειες. Αυτό όμως δεν το ξέρουμε από την αρχή. Εκείνο που μας ανησυχεί είναι μια πιθανή εσωτερική βλάβη εκτός από την εξωτερική η οποία είναι συνηθισμένη λόγω της αυξημένης αγγείωσης του δέρματος του κεφαλιού. Έχουμε λοιπόν συχνά πρήξιμο (καρούμπαλο), εκδορές, μώλωπες ή ακόμη και σχίσιμο. Αμέσως μετά το χτύπημα στο κεφάλι, ελέγχουμε αν το παιδί έχει ενδείξεις εσωτερικού τραυματισμού. Αυτό συμβαίνει όταν:

 • Μετά τον τραυματισμό δεν έχει τις αισθήσεις του

 • Δεν αναπνέει σωστά

 • Έχει αιμορραγία από τη μύτη, το στόμα ή το αυτί

 • Έχει φανερό κάταγμα στο κεφάλι ή στο πρόσωπο

 • Παρουσιάζει διαταραχή της όρασης ή της ακοής

 • Παρουσιάζει μυϊκή αδυναμία

 • Κάνει εμέτους

 • Παρουσιάζει απώλεια ούρων ή κοπράνων

Σε οποιαδήποτε από τις ανωτέρω περιπτώσεις ειδοποιούμε άμεσα ασθενοφόρο χωρίς να μετακινήσουμε το παιδί.

Αυτό όπως προαναφέραμε συμβαίνει ευτυχώς πολύ σπάνια στα παιδιά. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο τραυματισμός είναι εξωτερικός.

Όταν λοιπόν το παιδί έχει τραύμα στο κεφάλι που δεν χρειάζεται ράμματα, δεν έχει χάσει τις αισθήσεις του έστω και για λίγο, επικοινωνεί και φέρεται φυσιολογικά, περιποιούμαστε το τραύμα και δεν ανησυχούμε προς το παρόν. Παρακολουθούμε όμως πολύ στενά το παιδί για τις επόμενες 48 ώρες για πιθανές καθυστερημένες ενδείξεις εσωτερικού τραυματισμού. Στο σημείο αυτό, πολύ μεγάλη σημασία έχει η ψυχραιμία των γονέων και η μεταφορά σωστών πληροφοριών για τις περιπτώσεις που δεν μπορούμε να είμαστε κοντά.

Παρακολουθούμε λοιπόν αν το παιδί στη διάρκεια των επόμενων 48 ωρών, παρουσιάσει:

 • Έντονη κεφαλαλγία ή ζάλη

 • Εμέτους

 • Υπνηλία χωρίς λόγο. Αν είναι η ώρα του ύπνου, το αφήνουμε να κοιμηθεί και ελέγχουμε την αντίδρασή του, ξυπνώντας το κάθε 2 ώρες. Περιμένουμε δηλαδή   να γκρινιάξει έντονα και να θέλει να ξανακοιμηθεί

 • Αλλαγή συμπεριφοράς και διαταραχή της κινητικότητας

 • Έλλειψη επικοινωνίας

Σε οποιαδήποτε από τις ανωτέρω περιπτώσεις, καλό είναι το παιδί να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για περαιτέρω έλεγχο

by site4doctor and MyMedical