Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για την αποφυγή μετάδοσης λοιμώξεων στον παιδικό σταθμό και νηπιαγωγείο
1 Δεκεμβρίου 2017
Ενημέρωση, Λοιμώξεις

Τα μικρά παιδιά εκδηλώνουν πολύ συχνά λοιμώξεις γιατί το αμυντικό τους σύστημα δεν είναι ώριμο ακόμη για να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα τα μικρόβια και τους ιούς.

Μετά την ηλικία των 6 έως  12 μηνών που χάνουν την ανοσία που τους μεταβιβάζει η μητέρα κατά την εγκυμοσύνη, γίνονται πιο ευάλωτα στις διάφορες λοιμώξεις.
Επιπλέον οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα σχολεία ευνοούν την ανάπτυξη και μετάδοση τέτοιου είδους λοιμώξεων λόγω της στενής και παρατεταμένης επαφής που έχουν μεταξύ τους.

Η μετάδοση γίνεται μέσω της ατμόσφαιρας με τον βήχα ή το φτάρνισμα. Επίσης, με το σάλιο και τις εκκρίσεις της μύτης ή με επαφή στις δερματικές βλάβες.

Σημειώνουμε, ότι πολλά μικρόβια και ιοί ζουν για κάποιο χρονικό διάστημα στο περιβάλλον. Έτσι, αν ένα παιδί μολύνει ένα παιχνίδι ή οποιοδήποτε αντικείμενο, είναι πολύ εύκολο στη συνέχεια να μολυνθούν και τα άλλα παιδιά.

Αν εξαιρέσουμε τις παιδικές αρρώστιες που έχουν μειωθεί στο ελάχιστο λόγω των εμβολιασμών, το κοινό κρυολόγημα, οι γαστρεντερίτιδες, οι λοιμώξεις του δέρματος και των επιπεφυκότων είναι από τις πιο συχνά μεταδιδόμενες λοιμώξεις σε έναν παιδικό σταθμό.

Εκτός από τα μέτρα που λαμβάνει ο κάθε παιδικός σταθμός ή νηπιαγωγείο για την αναχαίτιση των λοιμώξεων, πρέπει οπωσδήποτε και οι γονείς να γνωρίζουν  τι να κάνουν για να μειωθεί όσο γίνεται ο κίνδυνος μετάδοσης.

Γενικές Οδηγίες:

1. Βεβαωθείτε ότι το παιδί σας έχει κάνει όλα τα εμβόλια για την ηλικία του

 2. Με την άφιξη του παιδιού σας στο σπίτι, καλό θα ήταν να κάνει ένα μπανάκι ή τουλάχιστον να του πλύνετε καλά χέρια και πρόσωπο και ν΄αλλάξει ρουχαλάκια.

Για τα μικρότερα παιδιά, η πλύση της μυτούλας με φυσιολογικό ορό είναι ένα καλό μέτρο πρόληψης

  3. Αν βλέπετε ότι το παιδί σας είναι άρρωστο, απευθυνθείτε στον παιδίατρο και αν παρουσιάζει μεταδοτική νόσο, ας παραμείνει στο σπίτι και ενημερώσετε το σχολείο, μήπως χρειασθεί να παρθούν προληπτικά μέτρα για την προστασία των άλλων παιδιών.

Ας δούμε αναλυτικά τα συμπτώματα που δηλώνουν πιθανή λοίμωξη και μετάδοση

Πυρετός

Ο πυρετός του παιδιού σας είναι συχνό σύμπτωμα πολλών ιώσεων και μικροβιακών λοιμώξεων, από τις πιο απλές έως τι πιο σοβαρές.

Άρα, για την ασφάλεια κυρίως του παιδιού σας, είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον παιδίατρο για διάγνωση και θεραπεία ανάλογα με την αιτία.

Το παιδί σας μπορεί να επιστρέψει στον παιδικό σταθμό, ένα 24ωρο μετά την  υποχώρηση του πυρετού και εφόσον δεν έχει άλλα συμπτώματα.

✔ Βήχας

Συνήθως οφείλεται σε ιούς του κοινού κρυολογήματος. Η βαρύτητα όμως και η ποιότητα του βήχα ποικίλει.

Ο παιδίατρος θα πρέπει να διαγνώσει την αιτία και να δώσει τις κατάλληλες οδηγίες και αγωγή, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος επιπλοκών για το παιδί και ο κίνδυνος μετάδοσης στα άλλα παιδιά.

Το παιδί σας επιστρέφει στο σχολείο μετά την πάροδο του βήχα, ο οποίος όπως προαναφέραμε αποτελεί μέσο μετάδοσης της λοίμωξης.

Καταρροή

Κυρίως οφείλεται  σε ιούς του κοινού κρυολογήματος.
Μπορεί σαν σύμπτωμα να είναι ήπιο και να μην ανησυχεί, όμως από μόνο του το σύμπτωμα όπως αναφέραμε αποτελεί τρόπο μετάδοσης της ίωσης, άρα καλό είναι το παιδί σας να παραμείνει στο σπίτι.

Στοματίτιδες

Οι ιογενείς στοματίτιδες είναι εκείνες που μεταδίδονται με το σάλιο και την αναπνοή. Συχνά συνοδεύονται από πυρετό.
Τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται παρά μόνο παυσίπονη αγωγή, παρόλα αυτά, ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μεγάλος και το παιδί σας καλό θα είναι να μείνει στο σπίτι μέχρι την υποχώρηση των συμπτωμάτων.

Διάρροιες-έμετοι

Συχνότερη αιτία είναι οι ιογενείς κυρίως γαστρεντερίτιδες και μεταδίδονται μέσω της γαστρεντερικής οδού, δηλαδή, με το σάλιο, τα κόπρανα και κατ΄επέκταση  με τα χέρια των μικρών παιδιών.

Οι πιθανές επιπλοκές είναι η αφυδάτωση και η διαταραχή της λειτουργίας του εντέρου. Η παραμονή στο σπίτι μέχρι την υποχώρηση των συμπτωμάτων και σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδιάτρου είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης και πρόληψης της μετάδοσης.

Εξάνθημα

Όπως προαναφέραμε, λόγω των εμβολίων έχουν σχεδόν εκλείψει οι παιδικές αρρώστιες, το πιο συχνό εξάνθημα όμως που εμπεριέχει τον κίνδυνο της μετάδοσης και απασχολεί περισσότερο είναι η σταφυλοκοκκική δερματίτιδα .

Η νόσος συνήθως εντοπίζεται γύρω από τη μύτη και το στόμα, αλλά και σε άλλα μέρη του σώματος και μεταδίδεται με τα χέρια, τη μύξα και χρήση προσωπικών αντικειμένων.

Καλό θα είναι λοιπόν, μετά τη διάγνωση και τη χορήγηση κατάλληλης αγωγής από τον παιδίατρο, το παιδί να παραμένει στο σπίτι μέχρι να στεγνώσουν οι βλάβες και το δέρμα να επανέλθει στο φυσιολογικό του.

Σπανιότερη εξανθηματική νόσος που συναντάμε όμως συχνά στους παιδικούς σταθμούς είναι η νόσος Coxsackie ή αλλιώς νόσος  χεριών, ποδιών, στόματος με αντίστοιχη εμφάνιση εξανθήματος και μεταδίδεται με το σάλιο, τα χέρια και την χρήση προσωπικών αντικειμένων.

Μετά τη διάγνωση και θεραπεία από τον παιδίατρο, το παιδί σας επανέρχεται στο σταθμό αφού υποχωρήσει το εξάνθημα.

Επιπεφυκίτιδα

Συνήθη αιτία είναι τα μικρόβια και οι ιοί. Έντονη μεταδοτικότητα όμως παρουσιάζει η ιογενής επιπεφυκίτιδα και χρειάζεται προσοχή και ειδική αντιμετώπιση.

Το παιδί σας μπορεί να επανέλθει στο σχολείο μετά την υποχώρηση της ίωσης και των συμπτωμάτων αυτής.

Παρασιτικές Λοιμώξεις

Εκτός από τους ιούς και τα μικρόβια, λοιμώξεις προκαλούν και ορισμένα παράσιτα με αυξημένη μεταδοτικότητα.

Παρασιτικές λοιμώξεις που συναντάμε συχνά σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία είναι:

Φθειρίαση τριχωτού κεφαλής. Οφείλεται στην ψείρα του τριχωτού της κεφαλής, δεν οφείλεται όπως πολλοί νομίζουν στην έλλειψη συνθηκών καθαριότητας.
Οι ψείρες γίνονται ορατές και με γυμνό μάτι στα μαλλιά του παιδιού και προκαλούν έντονο κνησμό. Μεταδίδονται με τη στενή επαφή και αντιμετωπίζονται με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Το παιδί σας μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο, ακόμη και την επόμενη μέρα της αγωγής.

Οξυουρίαση. Οφείλεται στους οξύουρους, τα λεγόμενα σκουληκάκια, τα οποία και βλέπουμε συνήθως στις κενώσεις των παιδιών που έχουν μολυνθεί.
Χαρακτηριστικό σύμπτωμα, ο έντονος κνησμός στην περιοχή του πρωκτού. Μεταδίδονται με τα χέρια, τα οποία μολύνονται κατά τη διάρκεια του κνησμού.
Τα παιδιά βάζουν συχνά τα χέρια τους στο στόμα, ώστε αν πιάσουν κάποιο μολυσμένο αντικείμενο ή τα χέρια παιδιού που πάσχει να μολυνθούν και εκείνα μέσω της γαστρεντερικής οδού.

Αν το παιδί λάβει έγκαιρα την κατάλληλη αγωγή  και πλένει συχνά τα χέρια του, δεν χρειάζεται να παραμείνει σπίτι.

 

Τα όσα αναφέραμε σκοπό έχουν εκτός από την αποφυγή της μετάδοσης των λοιμώξεων, την εύρυθμη λειτουργία των παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων, ώστε η παραμονή των παιδιών σε αυτούς, να γίνει πιο ευχάριστη και αποδοτική.

by site4doctor and MyMedical